Aken | bezienswaardigheden | musea | reizen naar en vervoer in Aken | reisinformatie | weer en klimaat | links

Het weer in Aken

Aken heeft net als Nederland en de meeste plaatsen in het westelijk deel van Duitsland een gematigd zeeklimaat. Het klimaat staat hier onder invloed van de Noordzee en de warme Golfstroom. Door deze invloed is het weer in Aken het gehele jaar vergelijkbaar met het weer dat wij in Nederland gewend zijn. De stad ligt dan ook niet ver van de grens met Nederland. Typerend voor dit klimaat type zijn de aangename, maar milde zomermaanden en zachte winters. Natuurlijk komen hierop uitzonderingen voor, maar het algemene weerbeeld laat zien dat er zo goed als geen extremen voorkomen in Aken. Hierdoor is Aken het gehele jaar qua weer een leuke stad om te bezoeken. Elk seizoen heeft er zijn eigen charme.

Aken bezienswaardigheden

Aken is een stad met verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals de beroemde Dom van Aken.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Aken samengesteld:
Aken bezienswaardigheden top 10

Zomerzon

Tijdens de zomermaanden kan de zon uitbundig schijnen in Aken. Met name in maanden juli en augustus kan het kwik behoorlijk oplopen. Op de warmste dagen van het jaar komt het kwik hier ver boven de dertig graden Celsius uit. De gemiddelde dagtemperatuur tijdens deze maanden ligt echter maar net boven de twintig graden Celsius. De gemiddelde temperaturen in de zomermaanden ligt in Aken net iets hoger dan wij in Nederland gewend zijn. Dit komt door de invloed van het landklimaat dat in de meer oostelijke delen van Duitsland voorkomt.

Tijdens de zomermaanden koelt kan het in de avond en nacht behoorlijk af. Door dit afkoelende effect is een trui of een vest vaak geen overbodige luxe. Tijdens de zomerperiode schijnt de zon in Aken gemiddeld zes uur per dag. De zomerperiode is ook de periode dat er de meeste neerslag valt in Aken. Op ongeveer de helft van alle dagen zorgen de regenwolken ervoor dat de zon verdwijnt.

Winterperiode

De wintermaanden in Aken zijn koel maar zeker niet koud te noemen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt enkele graden boven het vriespunt en de gemiddelde nachttemperatuur ligt rond het vriespunt. Lange periodes met vorst komen wel voor in Aken maar zeker niet regelmatig. Dit komt hoofdzakelijk door de invloed die de warme Golfstroom en de Noordzee op het klimaat van Aken hebben.
Tijdens de koudere dagen van het jaar zal de neerslag hoofdzakelijk als natte sneeuw of sneeuw naar beneden komen. In sommige gevallen zal deze voor een bepaalde periode blijven liggen maar in de meeste gevallen is de sneeuw binnen n of enkele dagen verdwenen. Dit is jammer, want er is natuurlijk niets zo mooi als de kerstmarkt in Aken bezoeken terwijl de stad bedenkt is met een laagje sneeuw.

Neerslag

De neerslag in Aken is vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld. Ongeveer de helft van alle dagen zijn dagen met neerslag. Verwacht echter geen harde tropische regenbuien maar eerder lange miezerregen zoals wij die in Nederland gewend zijn. Anders dan in veel omliggende plaatsen in Nederland en in de Belgische Ardennen zorgt langdurige neerslag in Aken maar zelden voor problemen. Dit heeft als belangrijkste oorzaak dat Aken niet aan een rivier ligt.
Tijdens de wintermaanden zal de neerslag vaak uit sneeuw of natte sneeuw bestaan. Doordat de temperatuur de meeste dagen in de winterperiode te hoog ligt zal de sneeuwpret in Aken meestal niet voor lange duur zijn.

Extremen

Door de invloed van de warme Golfstroom en de Noordzee komen er zo goed als geen weersextremen voor in Aken. Als deze toch voorkomen is dit vaak niet voor lange duur. Een langdurige vorstperiode van enkele weken of een maand aanhoudende hittegolf zullen in Aken niet voorkomen.

Klimaattabel Aken

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 5 C 0 C 1 uur 18 dagen 68 mm n.v.t.
februari 6 C 1 C 3 uur 14 dagen 59 mm n.v.t.
maart 9 C 2 C 3 uur 17 dagen 67 mm n.v.t.
april 14 C 5 C 5 uur 15 dagen 56 mm n.v.t.
mei 19 C 10 C 6 uur 16 dagen 72 mm n.v.t.
juni 21 C 12 C 6 uur 16 dagen 80 mm n.v.t.
juli 23 C 13 C 6 uur 15 dagen 75 mm n.v.t.
augustus 23 C 13 C 6 uur 15 dagen 75 mm n.v.t.
september 19 C 11 C 4 uur 15 dagen 69 mm n.v.t.
oktober 15 C 8 C 3 uur 15 dagen 60 mm n.v.t.
november 9 C 4 C 2 uur 18 dagen 66 mm n.v.t.
december 5 C 1 C 1 uur 18 dagen 75 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Er is niet echt een ideale periode te benoemen om een bezoek te brengen aan Aken. Elk seizoen heeft zijn eigen voor- en of nadelen. Wil je de stad en de regio bezoeken om er eens lekker op uit te trekken dan kun je dit het beste in het voorjaar doen. De temperaturen zijn er dan aangenaam en je hebt de minste kans op langdurige neerslag.

Tijdens de zomermaanden is het aangenaam warm en kun je in de stad heerlijk op het terras genieten van alles wat de stad te bieden heeft. De kans op langdurige neerslag is tijdens deze periode weer hoger.

In de periode rond de feestdagen verandert Aken net als veel andere steden in Duitsland in een prachtig kerstdorp met bijbehorende kerstmarkt. Tijdens deze periode liggen de temperaturen net boven het vriespunt en heb je ook kans op sneeuw.

Meer info over Aken

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Aken:
Aken informatie
Aken officile site
Aken weer & klimaat

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy